UFRIVILLIG BARNLØSHET OG IN VITRO-FERTILISERING
Ufrivillig barnløshet blir stadig vanligere på grunn av sykdommer knyttet til blant annet alder, livsstil og miljø. Mellom 15 og 20 % av alle par som vil ha barn, rammes av fertilitetsproblemer. Det betyr at mer enn en av fem menn aldri kommer til å få barn. En av ti kvinner får færre barn enn hun ønsker, eller får aldri barn.
IVF-BEHANDLING (PRØVERØRSBEFRUKTNING)
Ved IVF-behandling tar man ut egg fra kvinnens eggstokker. Eggene befruktes deretter utenfor kroppen i et laboratorium. Sædcellene som brukes ved befruktningen kan være fra kvinnens mannlige partner eller fra en donor. Når de befruktede eggene (embryoer) deler seg, velger man ut det som anses å gi størst sjanse for graviditet, og setter det inn i livmoren. Embryoet fester seg da til livmorslimhinnen og fortsetter utviklingen på samme måte som ved en vanlig befruktning.
HORMONSTIMULERING
Behandlingen kan gis som tabletter eller injeksjoner. Progesteron er et naturlig hormon som vanligvis utskilles etter eggløsning. Utskillelsen forbereder slimhinnen i livmoren på å ta imot et befruktet egg. Ved en IVF-behandling trengs det av og til ekstra progesteron siden behandlingen kan ha forstyrret den naturlige menstruasjonssyklusen. Progesteronet gis da vaginalt.